Нобуки Матсушима (Нобуюки Матсухиса) / Nobuyuki
Бұл аспаз бүкіл әлемге өзінің туған жері Жапонияда ғана емес әлем бойынша ең жақсы суши маман ретінде танымал. Ол Күншығыс елінің дәстүрлі тағамдарын Латын Америкасы елдерінің аспаздық ерекшеліктерімен қызықты үйлестіре алды. Ол гастрономия тарихына Нобу деген атпен жазылған, Nobu, Matsuhisa және Ubon суши мейрамханалары желісінің иесі.
Еңбекқор және қарапайым Нобуки еңбек жолын Токиодағы кішкентай, белгісіз суши-барларда шәкірт ретінде бастады. Ол кез келген жұмысқа кірісті: ыдыс жуды, балықты тазартты, күрішті сұрыптады. Әрқашан ақжарқын және еңбекқор болып, жапон философиясының заңдарына сәйкес қарапайым тағамдарды да дайындауға тырысты: оның тағамдары керемет үйлесімдігі, ата-баба ережелері бойынша дайындалған пайдалылығы арқылы танымал.
Жас, бірақ тәжірибелі аспаз Мацухиса Перуде жұмыс істеуге шақыру алады, онда ол екі бірдей аспаздық мәдениеттің бай дәстүрлерін мұқият пайдаланатын өзінің ерекше қолтаңба стилін шыңдады. Содан кейін оның рекорды Аргентина, Аляска және соңында Америка Құрама Штаттарына дейін кеңейді. Онда Нобу өзінің алғашқы мейрамханасын ашты, ол тез культ классикасына айналды және бүкіл әлем бойынша қоғамдық тамақтандыру кәсіпорындарының тұтас желісінің негізін қалады. Дәстүрлі жапон тағамдары жаңа оқу мен жаңа түсінікке ие болды.
Гордон Рамзи / Gordon James Ramsay
Британдық аспаз өзінің қиын мінезімен, өткір тілімен және ерекше юмор сезімімен танымал. Тіпті тамақ пісіруден алыс адам оның аспаздық кітаптарындағы рецепттерді қолдана отырып, лайықты тағам жасай алады.
Кішкентай Гордон өзін тек спортта көрді, сондықтан ол шындап жаттығып, кәсіби футболшы ретіндегі мансапқа ден қойды. Бірақ мениск жарақаты оның болашағы үшін бұл мақсатын жоққа шығарды, сондықтан Рамсай британдық аспаздық колледжге оқуға түсті.

Рамсай аспаздық өнерді жаңа деңгейге көтеріп қана қойған жоқ. Ол өзінің жеке телешоуларын шығару арқылы ойын-сауық компонентіне назар аударды:
- «Тозақ асханасы» / Hell's Kitchen;
- «Ас үйдегі қорқынышты түстер» / Ramsay’s Kitchen Nightmares;
- «Қайнау нүктесі» / Boiling Point;
- «Қайнау нүктесінен тыс» / Beyond Boiling Point;
- «МастерШеф» / MasterChef.
Камералардың назарында ол тек гастрономиялық құпиялар мен мейрамхана бизнесін жүргізудің ерекшеліктері ғана емес, сонымен қатар кез келген лайықты қоғамдық тамақтандыру мекемесінің психологиялық аспектілері мен «ішкі жұмысы» туралы айтады.
Рамсайдың барлық мейрамханалары 16 Мишель жұлдыздарын алған және оның Gordon Ramsay Holdings Limited мейрамханалар желісінің акциялары 170 миллион долларға бағаланады.
Роберт (Бобби) Уильям Флай / Robert William 'Bobby' Flay
Флай Америкада ирландиялық иммигранттар отбасында дүниеге келген. Бала кезінде ол өте бұзық және алғыр болған. Өзінің бітпейтін еркелігі мен нашар бағалары үшін Бобби 17 жасында мектептен қуылады.
Жас жігіт өзінің бұзақылық бейімділігі мен мазасыз табиғатының арқасында Манхэттендегі пиццерияның ас үйіне жұмысқа тұрады. Содан кейін сүт коктейльдерін араластырып, балмұздақ сату үшін Баскин Роббинске барды. Ал бос уақытында ескі аспаздық рецептермен тамақ әзірлеп, достарымен бірге көңіл көтерді. Оның жанкүйерлері күннен күнге көбейе берді.

Кездейсоқ сәттілік жас аспазды Джон Алленнің мейрамханасына әкелді. Олар Флайдың құлшынысы мен сөзсіз аспаздық талантын бағалады, бірақ ол оқуға мәжбүр болды. Солай гастрономиялық өнердің қыр-сырын үйрену үшін ол Францияға барды.
Жаңадан бастаған аспаздың оқуды ұнатқаны сонша, ол тіпті қор нарығын инвестициялау негіздерін де қатар меңгерді. Бұл оған жеке бизнесін құру кезінде көп пайда әкелді.
Флай бүкіл әлем бойынша жұлдызды мейрамханалардың иесі ретінде ғана емес, сонымен қатар шоумен және тіпті актер ретінде де танымал болды: мысалы, South Park атты культтік мульфильмнің бір кейіпкері Флайдың тұлғасына негізделген.
Бүгінде бас аспаз ондаған кітап жазды, Халықаралық аспаздық орталықта сабақ береді, қайырымдылықпен айналысады және дарынды жас аспаздарға шәкіртақы береді.
Вольфганг Пак / Wolfgang Johannes Topfschnig
Болашақ жұлдыз Австрияның шалғай қалашығында анасынан тамақ әзірлеуді үйренді, күн көру үшін кондитер болып жұмыс істеді. Содан бері Пак бадам печеньелерін және жалпы қамырмен жұмыс істегенді жақсы көреді, көптеген жылдар бойы анасына үйдегі кәмпиттер мен тәттілерді пісіруге көмектесті.
Батылдығын жиып, жас австриялық тағылымдамадан өтуге кетті. Кез келген жерде емес, Прованстың, Монаконың, содан кейін Париждің мейрамханаларына. Білімі жоқ, бірақ көздері жарқыраған жас жігітті аты аңызға айналған «Максимге» жұмысқа алды. Кейінірек ол Америка Құрама Штаттарына қоныс аударып, Лос-Анджелес мейрамханасында жұмыс тапты. Онда оның қамырды түпнұсқа рецепт бойынша араластыру және керемет дәмді пицца пісіру қабілеті оны тез арада американдық гастрономияның өсіп келе жатқан жұлдызына айналдырды.

Қазіргі уақытта Паканы сэндвичтер мен фастфудтардың патшасы деп санауға болады. Ол әлемнің ең жақсы әуежайларында тәулік бойы жұмыс істейтін Wolfgang Puck Express мейрамханаларының иесі.
Ресторатордың есімі планетаның басты киносыйлығының тұсаукесері тарихында алтын әріппен жазылған: ол «Оскар» сыйлығындағы «А» санатындағы жұлдыздарға арналған фуршет ұйымдастырушысы.
Вольфганг Пак – тамаша аспаз ғана емес, сонымен қатар тамаша шоумен, сондықтан да ол үнемі түрлі телевизиялық іс-шараларға және кәсіби аспазшылар байқауларына шақырылады. Оның қатысуы рейтингті бірден аспанға көтереді.
Дэн Барбер / Dan Barber
Әйгілі Blue Hill мейрамханалар желісінің (АҚШ) бас аспазы және иесі өткен жылы беделді гастрономиялық рейтингтерден әсерлі марапаттар шоғын жинады. Оның өнері мен шеберлігін әріптестері мен бейтарап төрешілер жоғары бағалайды және әлемнің 100 үздік аспазшыларының ішінде үздік үштіктен табылады.
Шын мәнінде, Дэн, бірден атақты болып кеткен жоқ. 2009 жылы ол Джеймс Берд қорының нұсқасы бойынша АҚШ-тағы ең жақсы аспаз болды, ал сол жылы The Time журналы оны әлемдегі ең ықпалды жүз адамның тізіміне енгізді, бірақ қандай да бір себептермен ол әлемдік кәсіби деңгейге енді ғана өте алды.

Даңқтың дәмін татпай тұрып, Дэн аспаздық өнерді зерттеп, ондаған жылдарын өткізді. Француз аспаздық институтына түспес бұрын, жас Барбер ата-анасының талабы бойынша филология бакалавры дәрежесін алды. Ата-анасын жаңа дипломымен қуантып, кастрюльдеріне қайта барды. Бірақ беделді университетте оқуы бекер болған жоқ: оқтын-оқтын Барбер саяси және экономикалық тақырыптарда еңбектер жариялайды, тіпті президенттер онымен халықтардың денсаулығын жақсарту және ұлттық деңгейде аспаздық білім беру әдістері туралы кеңеседі.