Құлпынай маусымы қарқын алуда, енді жыл бойы тәтті қызыл жидектерге қанықтыру уақыты келді. Жаңа піскен құлпынай өте дәмді ғана емес, сонымен қатар өте пайдалы. Мұны биологтар мен диетологтардың көптеген зерттеулері растайды.

Құлпынай туралы 10 факт
Фото: pexels

1. Құлпынайда пайдалы минералдардың, витаминдердің және микроэлементтердің тұтас кешені бар. Мысалы, бір уыс жидекте бір апельсинге қарағанда С дәрумені көп. Бұл витаминдер мұздатылған кезде толығымен дерлік сақталады, бірақ джемдер мұнымен мақтана алмайды — себебі термиялық өңдеу кезінде витаминдер жойылады.

2. Құлпынай массасының 85%-дан астамы судан тұрады. Бұл әсіресе белсенді өмір салтын ұстанатындар үшін өте маңызды, өйткені құлпынай денедегі су балансын сақтауға және оны диеталық талшықпен қамтамасыз етуге көмектеседі.

3. Құлпынай көру қабілетін жақсартады. Ғалымдар құлпынайдың күнделікті тұтынуы тордың макулярлы дегенерациясының, катарактаның, көздің құрғауының, прогрессивті соқырлықтың және көз тінінің жасына байланысты өзгерістерімен байланысты басқа мәселелердің дамуына жол бермейтінін анықтады. Сонымен қатар, құлпынайларды үнемі тұтыну бар проблемаларға оң әсер етуі мүмкін.

4. Құлпынай салмақ жоғалтуға көмектеседі. Бұған жидектердің төмен калориялылығы (100 г-ға тек 32 килокалория), төмен гликемиялық индекс және антоцианиндердің болуы ықпал етеді. Күнделікті құлпынай жеу диетаның тиімділігін 24%-ға арттыратынын көрсететін зерттеулер бар. Сонымен қатар, құлпынай целлюлитпен күреседі: жидектің кішкентай тұқымдары проблемалы аймақтарда қан айналымын ынталандыратын пилинг ретінде әрекет етеді, ал қышқылдар теріні ағартады және оның серпімділігін арттырады.

5. Құлпынайларды үнемі тұтыну мидың қартаю процесін баяулатады және есте сақтау қабілетін жақсартады.

6. Құлпынай өте тәтті болғанымен, оны қант диабетімен ауыратын адамдар жеуге болады, өйткені олар қандағы қант деңгейін қалыпқа келтіреді. Бұл жидектерді қант диабетінің дамуын болдырмау үшін тұтыну ұсынылады.

7. Құлпынайда денені бос радикалдардан қорғайтын көптеген антиоксиданттар бар. Жидек неғұрлым қараңғы болса, соғұрлым оның құрамында антиоксиданттар көп болады.

8. Құлпынайдағы тағы бір пайдалы зат – жасушалық циклды реттеуші қызметін атқаратын эллаг қышқылы. Қабынуға қарсы әсері бар, иммунитетті жақсартады және гемопоэтикалық процестерге әсер етеді.

9. Құлпынай көптеген жүрек-қан тамырлары ауруларының пайда болу және даму қаупін азайтады, сондықтан олар қатерлі ісіктің алдын алу үшін қолданылады. Жидектердің құрамындағы магний мен калий қан қысымын қалыпқа келтіруге көмектеседі, сонымен қатар ісінуді болдырмайтын және азайтатын диуретикалық әсерге ие.

10. Құлпынай қатерлі ісіктің алдын алу үшін қолданылады. Антиканцерогендік қасиеттері бар өнімдерді көптеген зерттеулер барысында бұл жидек С витаминінің, эллаг қышқылының, антоцианиннің, кемпферолдың және басқа да пайдалы заттардың жоғары концентрациясының арқасында қатерлі ісіктің кейбір түрлерінің дамуын болдырмайтыны анықталды.

    Бірақ құлпынайдың бірегей пайдалы қасиеттерінің бүкіл тізіміне қарамастан, кейбір қарсы көрсеткіштер бар екенін ескерген жөн. Атап айтқанда, асқазан-ішек жолдарының проблемалары бар адамдар қант қышқылдарының көп болуына байланысты жидектерді сақтықпен тұтынуы керек. Энаприлді қабылдайтын гипертониялық науқастар үшін құлпынайдан да бас тартқан жөн – жидектермен бірге ол бүйректерге қосымша стресс тудыруы мүмкін.

    Поделиться: